Voorjaarsmiddag 2022, thema "Vrede"

Door Daan Kraan op 8 mei, 2022 - 22:20
75 Plus voorjaarsmidda

Voorjaarsmiddag voor ouderen 75+

Eindelijk na ruim twee jaar kon de diaconie van de Jozefkerk weer een middag voor 75-plussers uit onze wijkgemeente organiseren. Wat hebben velen er naar uit gezien. Een lange tijd van isolatie heeft diepe sporen nagelaten. Geen kerkgang of koffiemorgens, gespreksgroepen of fietsen met elkaar. Nauwelijks menselijk en of geestelijk contact. Juist deze groep gemeenteleden heeft hier zo veel behoefte aan.

En wat is het fijn en goed dat het nu weer kan.

Op vrijdagmiddag 6 mei konden bijna 90 leden van onze gemeente aan de feestelijk gedekte tafels in het middenschip van de kerkzaal plaats nemen. De diaconie had gezorgd voor een prachtig programma met veel zang van bekende liederen uit de zangbundel, maar ook heerlijk mee te zingen oud vaderlandse liederen, ondersteund door ons van Damorgel.

De gekozen Bijbellezingen uit Galaten 5:1 en Psalm 18: 1-4a waren zeer toepasselijk gelet op het gekozen thema “Vrijheid.” En wat maakte het diepe indruk om juist deze teksten te lezen rond 4 en 5 mei, maar ook in het licht van de omstandigheden waar we mee geconfronteerd worden rond de wrede oorlog die op dit moment woedt in Oekraïne. Juist deze gebeurtenis haalt veel diepe wonden en herinneringen open bij onze ouderen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt.

De beide inleidingen van deze middag waren toegespitst op het thema “Vrijheid” en sloten aan bij de indringende fototentoonstelling over de Tweede Wereld Oorlog aangebracht op de wanden van de kerkzaal en de film van het Drents Archief destijds gemaakt door dr. Mook en dr. Offereins. Foto’s en film die tijdens de ruime pauzes stof gaf voor veel verhalen en herinneringen.

We konden ook een patchworkrok bekijken. Die was gemaakt van lapjes van oude kledingstukken en geborduurde bijzondere gebeurtenissen tijdens en vooral na de bevrijding. Ook was er een verhaal hoe een 11-jarig meisje tijdens de oorlog er elke dag op uit werd gestuurd om lopend bij elk huis in een naburige plaats te vragen om een aardappel of een ui of een wortel. ‘s Avonds moest ze nog fietsen om stroom op te wekken voor licht!

De diaconie had gezorgd veel heerlijke hapjes en lekkere drankjes waar met elkaar op de vrede werd geproost.

Een fijne middag, waar veel tijd was om elkaar weer te ontmoeten. Met grote dank aan onze diaconie voor het prachtige programma en de goede verzorging. Hulde en zeker weer voor herhaling vatbaar.

Een enthousiaste deelnemer aan de bijeenkomst

Klik op de foto om meer foto's vd middag te zien.