Terugblik dodenherdenking 4 mei 2020

Door Daan Kraan op 6 mei, 2020 - 14:37
Dodenherdenking 2020

Dodenherdenking 4 mei in de Jozefkerk.

Elk jaar staan we stil bij de dodenherdenking in ons land, op 4 mei. Natuurlijk ook dit jaar, ook al leven we in een tijd waarin de wereld op zijn kop lijkt te staan, en alles anders is dan anders. We moeten, juist nu, die mensen gedenken die hun leven gaven in de oorlog, 75 jaar geleden, zodat wij nu anno 2020 in vrijheid kunnen leven.

Zo eenvoudig als dat lijkt, zo vanzelfsprekend ook, zo moeilijk is het om te leven in vrijheid, leven zonder belemmeringen. De oorlog zorgde er juist voor dat mensen toen niet in vrijheid konden leven, wonen en werken. We kennen allemaal de verhalen wel over de Tweede Wereldoorlog en wat dat betekend heeft als het gaat om de invulling van het woord vrijheid.

Vrijheid….., een groot goed. Kijk maar om je heen, want juist nu, 75 jaar nadat ons land werd bevrijd en de oorlog voorbij is, is er nu wéér een partij die ons, niemand uitgezonderd, belemmert in ons doen en laten. Een virus, een onzichtbare vijand, die zonder aanzien des persoons, genadeloos om zich heen slaat en slachtoffers maakt. Dagelijks horen we het RIVM uitleg geven via radio, tv, social media. Weer zijn zieke mensen opgenomen in ziekenhuizen, op IC afdelingen, waar artsen en verplegend personeel topsport bedrijven om mensen te genezen. Gelukkig genezen ook veel mensen van dit coronavirus.

Daarom is het goed dat we een respectvolle 4 mei dodenherdenking met elkaar konden vieren in de Jozefkerk, via internet. De opening van de herdenking werd gedaan door onze wijkpredikant, Ron Koopmans. De kerkklok werd geluid en Johan Gerkes speelde enige liederen op het Van Dam orgel.

Om 19.58 uur werd door Mark Jan Veenstra het taptoesignaal gegeven op trompet, gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna was er ruimte voor het “Wilhelmus, de coupletten 1 en 6”.

Stadspredikant Bert Altena sloot de plechtigheid af.

De techniek werd op deze avond verzorgd door Martin Vrieling, Cor Kremer en Jacko Duker.

Deze bijzondere dodenherdenking kunt u terug zien via onderstaande link op YouTube.

Door op de 2e foto te klikken kunt u nog een andere foto zien, gemaakt tijdens deze herdenkingsdienst.