Paaskerkdiensten 2020(update)

Door Daan Kraan op 30 maart, 2020 - 15:04

Vanwege de bijzondere situatie hebben we als Protestantse Kerk Assen besloten in de Paasweek gezamenlijk op te trekken als teken van verbondenheid. Het geloof brengt ons bijeen en de steun van God en elkaar hebben we juist nu hard nodig. Pasen is het grote feest van ons christelijk geloof en het is bijzonder en belangrijk om dat juist dit jaar samen te vieren!

Het kunnen helaas geen diensten zijn van de gemeente die bij elkaar komt. Maar we maken er het beste van door met een paar gemeenteleden en voorgangers samen te komen, die de diensten zullen invullen en uitvoeren.

De diensten uit de Jozefkerk en De Bron zijn te volgen via de site www.kerkomroep.nl
maar vanwege de overbelasting vragen we u dringend te kijken op Youtube,
voor de Jozefkerk klikt u op: https://tinyurl.com/JozefkerkAssen-Live
voor De Bron klikt u op: https://tinyurl.com/kerkomroep-Assen

Zondag 5 april: 10:00 uur dienst van Palmpasen uit De Bron
Voorgangers: ds. Harry Harmsen en ds. Peter van de Peppel
Organist: Maarten Groen

Witte Donderdag 9 april: 19:30 uur dienst uit de Bron
Voorgangers: ds. Roeland Busschers en ds. Peter van de Peppel

Goede vrijdag 10 april:
16:00 uur middagviering vanuit De Bron
Voorgangers: ds. Helène van Noord en ds. Harry Harmsen

19:30 uur dienst uit de Jozefkerk
Voorganger: ds. Ron Koopmans
Organist: Johan Gerkes

Paasavond 11 april: 20:30 uur paasavondviering uit De Bron
Voorgangers: kerkelijk werker Daniël Kehanpour en ds. Harry Harmsen
Organist: Wietse Meinardi

Paasmorgen 12 april: 10:00 uur dienst uit de Jozefkerk.
Voorgangers afkomstig uit wijkgemeenten van De Drieklank, de Jozefkerk en Vredenoord. Organist: Johan Gerkes.

Vespers in de Stille Week
Op maandagavond, dinsdagavond en woensdagavond (6,7,8 april) zal er om 19:00 uur een korte vesper worden uitgezonden uit de Adventskerk, die te beluisteren is via www.kerkomroep.nl, door te gaan naar Assen en dan de Adventskerk te kiezen.
Voor de duidelijkheid: deze vespers zijn uitzendingen met alleen geluid.

Afbeelding: schilderij voor het paasnummer van het Kerkblad gemaakt door Hennie Enting

Toelichting schilderij (uit het interview met Hennie in het Kerkblad):

Het verzoek van de redactie om de voorplaat voor dit Paasnummer te maken, kwam aan het einde van ‘Mediteren en Schilderen’ in De Bron dat dit jaar als thema had ‘de Kruisweg is de Levensweg’. Hennie: “Mediteren en schilderen kan een mooie manier zijn om de verhalen van de Veertigdagentijd voor jezelf opnieuw te beleven en letterlijk kleur te geven. We begonnen steeds met een tekst en muziek. In de stilte die dan volgde kwamen we tot rust en lieten alles in ons omgaan. Daarna lieten we ons penseel en  je verf het werk doen op papier of doek en sloten daarna af met een gedicht. We probeerden dus te werken vanuit onze innerlijke beleving, zoals die door de stilte is  opgeroepen.”
Tijdens die workshops had Hennie een mooi werk gemaakt, met een kruis erin. Dat was ook de opdracht van Marian Koster en Auckjen Ridderbos die de workshops leidden. Dat schilderij paste echter niet bij het thema ‘Tegen de stroom in’ en bij het gedicht dat de redactie had meegegeven. Hennie: ”Ik had in eerste instantie niet zoveel met het  gedicht.” Bij het meditatieve schilderen ben je vier weken met het thema bezig en dan heb je meer tijd om het naar binnen te laten komen. De voorplaat voor het Paasnummer was een opdracht en dan heb je niet de sfeer, de muziek en de gedichten die je bij meditatief schilderen hebt. Maar uiteindelijk is het me wel gelukt, vind ik.”

Aan het schilderen gaat dus veel ‘binnenwerk’ vooraf. Wat uiteindelijk op het doek komt is daar de uitwerking van. Degene die het schilderij bekijkt, kan er ook weer andere dingen inzien. Het kan op die manier ook weer een bron van meditatie zijn. Hennie: “De zalm is geen echte natuurgetrouwe zalm al heb ik de vis, die ook het symbool is van Christus (ICHTUS), wel roze geschilderd. De vis ziet zijn schaduw, dat hele diepe zwart. Al zwemmend tegen de stroom in lijdt de zalm pijn, en dat heb ik in de staart verwerkt. De grote cirkel verbeeldt de stroom maar tevens de steen van het open graf. Het water wijkt, dat is te zien in het midden, het verwijst naar de het boek Exodus, de doortocht van de Israëlieten door de Dode Zee.