Gebed om vrede in Oekraine

Door Jacko Duker op 19 februari, 2023 - 09:57

Op vrijdag 24 februari wordt om 17.00 uur in de Jozefkerk te Assen een oecumenische vesper van gebed om vrede gehouden. Het is dan precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon met de Russische inval.
De oorlog heeft een grote impact, voor het Oekraïense volk, voor de vluchtelingen die ook onder ons wonen, en voor de soldaten op het slagveld. Ook in de rest van Europa worden de gevolgen van de oorlog gevoeld. Veel mensen zijn onzeker en bang voor de toekomst.
Vorig jaar, kort na het begin van de oorlog, kwamen we samen voor gebed. Ook nu willen we dat doen, op uitnodiging van Georgische christenen van de zogenaamde Kathedraal van de Vrede in Tblisi, waarmee we vanuit Assen contacten onderhouden. Hun initiatief tot het gebed om vrede is inmiddels in tal van landen wereldwijd omarmd. Op 24 februari zal onze vesper in Assen samen vallen met gebedsvieringen in allerlei landen, oecumenisch en zelfs interreligieus, samen met joden en moslims en andere levensbeschouwingen.
Wij geloven dat we de vrede moeten blijven zoeken, in ons gebed en in ons handelen. Daarom doen wij mee aan dit initiatief en nodigen iedereen uit om aan te sluiten.
De vesper is gebaseerd op de liturgie uit Tblisi. Voorgangers zijn pastor Henyer Garcia van de RK-parochie, ds. Helène van Noord van de Protestantse kerk Assen, verbonden met de Kathedraal van de Vrede en stadspredikant Bert Altena.
Na afloop van de vesper, die ongeveer 30 minuten zal duren, is er een eenvoudige vastenmaaltijd van soep en brood, om na te praten en uit te wisselen, waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd.
 

 

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stf04