Dagmeditatie 19 maart 2020

Door Daan Kraan op 19 maart, 2020 - 15:10

De dagmeditatie van 19 maart vindt u in dit bericht door het te openen. Dit doet u door op de donker tekstbalk van dit bericht te klikken.

 

Dagmeditatie 19 maart 2020

Bijbellezing: Prediker 7: 15-29

Dit heb ik in mijn leeg bestaan gezien: een rechtvaardig mens gaat aan zijn rechtvaardigheid ten onder, een onrechtvaardig mens leeft lang ondanks zijn slechte daden. Wees daarom niet al te rechtvaardig en meet jezelf geen overdreven wijsheid aan. Waarom zou je jezelf te gronde richten? Maar gedraag je ook niet al te onrechtvaardig en wees niet overmatig dwaas. Waarom zou je sterven voor je tijd? Houd het ene vast en laat het andere niet los. Dat is het beste, want wie ontzag voor God heeft, ontsnapt aan al te veel rechtvaardigheid en ook aan al te veel onrechtvaardigheid. De wijze heeft me deze wijsheid veel meer macht dan tien stadsbestuurders samen. Er is geen mens op aarde die nooit zondigt, die alleen maar goed is en altijd rechtvaardig. Spits daarom je oren niet bij alles wat er om je heen gezegd wordt. Dan hoef je niet te horen hoe je dienaar je vervloekt. Je weet maar al te goed hoe vaak ook jij een ander hebt vervloekt.

Dit alles heb ik met mijn wijsheid onderzocht. Ik zei tegen mezelf: Laat ik wijsheid zoeken, maar ze bleef ver weg. Ver is alles wat er is geweest, dieper dan diep. Wie zal ooit inzicht vinden? Ik heb met heel mijn hart kennis gezocht en alles wat er is heb ik proberen te doorgronden. Ik heb wijsheid gezocht en wilde tot een slotsom komen; van het kwaad heb ik de dwaasheid willen kennen, van de dwaasheden de waanzin. En wat ik vind is altijd weer een vrouw die bitterder is dan de dood, die een valstrik is. Haar hart is een klapnet en haar handen zijn ketenen. Een mens die God behaagt zal aan haar ontsnappen, maar een zondaar laat zich door haar strikken.

Al met al, zegt Prediker, is dat de slotsom van mijn onderzoek. Ik heb met hart en ziel gezocht, maar nog altijd niet gevonden. Onder duizend mensen vond ik er maar één die ook werkelijk een mens was, maar het was geen vrouw. Alles wat ik vond is dit: de mens is een eenvoudig schepsel. Zo is hij door God gemaakt, maar hij heeft talloze gedachtespinsels.

Overweging

‘Niet al te rechtvaardig, niet al te goddeloos’. Met deze uitspraak proberen mensen soms hun eigen middelmatigheid te rechtvaardigen. Door het gemakkelijke midden te houden, de mainstream te volgen, rol je nog het eenvoudigste door het leven. Je loopt geen butsen en builen op. Ik meen niet dat de Prediker ons zo’n levenswijze aanprijst. Daar is hij veel te serieus voor. Wel heeft hij de rechtvaardigheid onderzocht. Die wordt zelden beloond. Ik moet hierbij denken aan de arts in China die als eerste het gevaar van het coronavirus meldde. Hij stelde zichzelf daarmee in de waagschaal. Maar hij werd weggezet als staatsgevaarlijk, zelfs gevangengenomen, en uiteindelijk bleek hij zelf ook besmet. Zijn rechtvaardigheid werd niet bepaald beloond. In zo’n land kun je je maar beter stil houden. - Maar werd onder ons dit virus in het begin niet ook weggelachen? Je terughouden van al te veel rechtvaardigheid heeft bij Prediker een àndere grond. Je zou je beter gaan voelen dan de andere mensen! En daar is geen reden voor. Er is geen mens op aarde die alleen maar goed is en altijd rechtvaardig! Bang dat een ander je vervloekt? Je doet het zelf ook! Daar ontkomt niemand aan. Hierbij denk ik schuldbewust aan de keren dat ik zelf heftig reageer, en om mij heen scheld, wanneer er iets gebeurt wat mij niet zint. Ik ben geen haar beter... Predikers zoeken van wijsheid heeft hem weinig opgeleverd. Hij vond geen enkele wijze, geen man en geen vrouw. Onder duizend mensen vond hij er maar één, en het was geen vrouw. -hiermee lijkt Prediker een wat vreemde kijk op vrouwen te hebben. Maar dan vergissen we ons. In het Spreukenboek worden zowel wijsheid als dwaasheid als een vrouw gesymboliseerd: Vrouwe Wijsheid en Vrouwe Dwaasheid. Die laatste omschrijft Prediker hier als een valstrik, een klapnet. Je trapt er zó maar in. Vrouwe Wijsheid heeft hij helaas niet gevonden. Wie is dan wel die éne, die wijs is? Hij blijft in dit Bijbelboek verborgen.

Mogen wij voor deze éne wijze onze Heer Jezus Christus invullen? Want wie weet de weg in de tijd die wij nu meemaken? Niemand toch? De mens is maar een eenvoudig schepsel. We kunnen alleen bij de Heer terecht, bij Hem die ons gemaakt heeft, en die ons ook verlossen zal uit alle valstrikken en gedachtenspinsels.

Bestand (openbaar): 
BijlageGrootte
PDF icon Dagmeditatie 19 maart 202049.37 KB
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stf04