Aansteken 1e Adventskaars

Door Daan Kraan op 5 december, 2018 - 16:35

De dienst van 2 december had een extra feestelijk tintje. Want de bediening van de Heilige Doop aan Pim Koert-Jan Bruinsma viel op de startdag van de adventstijd. Even wat extra uitleg over deze bijzondere periode.

De adventstijd begint vier zondagen voor Kerst. Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor 'komst' of 'het komen' 'adventus' is, worden de vier weken vóór Kerst 'Advent' genoemd.

Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: “God komt naar ons toe”. De Advent heeft in de liturgie een dubbel karakter: Het is de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus ruim 2000 jaar geleden.

Eveneens is de Advent de periode van verwachting van Jezus' wederkomst op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn. Bijzonder is om hier bij stil te staan bij de start van de adventstijd.

Roelof - Jan Noppers steekt op de foto de eerste adventskaars aan als symbool van het licht van Christus die we verwachten.

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stf04